Kaygılı hissettiğinizde Topraklama (Grounding) adı verilen bu tekniği uygulamanız, dikkatinizi mevcut ana odaklayarak, sahip olduğunuz şimdiye ve geleceğe yönelik kaygılı ruh hallerini kontrol altında tutmanız konusunda fayda sağlayabilir.

Topraklama tekniğini uygulayarak, her bir duyunuzu kullanarak çevrenizdeki ayrıntılara bilinçli olarak odaklanabilirsiniz. Uzaktaki sesler veya sıradan bir nesnenin dokusu gibi zihninizin odaklanacağı küçük ayrıntıları fark etmeye çalışın.

Tekniği uygulamak için:

Mümkünse bacak ve kollarınız serbest kalacak şekilde bir yerde oturun. Sakin ve derin nefes almaya özen gösterin.

  • Görebileceğiniz 5 şeye odaklanın ve nasıl göründüklerini inceleyin. Yerdeki bir desen, duvardaki bir tablo, ışığın bir yüzeye yansıması veya çevrenizde hiç farkına varmadığınız bir obje gibi küçük ayrıntıları arayın.
  • Hissedebileceğiniz 4 şeye odaklanın. Üzerinizdeki giysinin dokusuna, cildinize vuran güneş ışığına veya oturduğunuz yerin vücudunuzun nerelerine temas ettiğine odaklanarak, sizde bıraktığı hissi fark edin. Alternatif olarak, bir nesneyi elinize alarak ağırlığını, dokusunu ve diğer fiziksel özelliklerini inceleyin.
  • Duyabileceğiniz 3 şeye odaklanın. Sakince gözlerinizi kapatarak, etrafınızda sesini duyabileceğiniz detaylara dikkat edin. Odadaki saatin çalışma sesi, uzaktaki trafiğin sesi veya rüzgarda savrulan ağaç yaprakları gibi zihninizin odaklanabileceği sesleri arayın.
  • Koklayabileceğiniz 2 şeye odaklanın. Nasıl bir kokuya sahip olduklarını ve sizde nasıl bir etki bıraktığını hayal edin. Pişen bir yemeğin kokusu, bir tütsü kokusu, bir çiçek, veya yeni biçilmiş çim gibi kokuları düşünmeye çalışın.
  • Tadabileceğiniz 1 şeye odaklanın. Şeker veya küçük atıştırmalıkların tadına bakarak, dikkatinizi lezzetlerine odaklayın. Bunlar o an mevcut değil ise, tadabileceğiniz 1 şeyi hayal etmeyi deneyin.

Kendinize uygulayabileceğiniz bu teknik ile, kaygılı ruh hallerinizi kontrol edebildiğinizi keşfedebilirsiniz.

*Topraklama tekniğini psikoterapi süreci ile entegre bir şekilde sürdürmeniz, ruhsal iyi oluş açısından atabileceğiniz işlevsel bir adım olacaktır. Bu doğrultuda, psikolojik destek almak aklınızdan geçti ise, dilediğiniz an randevu için ulaşabilirsiniz.